Eric Vloeimans ensemble 6 oktober 2019 om 15 uur

Written by Gosse Jongstra on . Posted in concert


Eric Vloeimans is een tovenaar op de trompet (zelf spreekt hij bijna liefkozend over zijn ‘toeter’), die componeert, improviseert, luistert en leert. Een kameleon en duizendpoot die met het grootste gemak de wereld van de jazz verruilt voor die van de barok en daardoor grenzen laat verdwijnen. Bij Vloeimans vloeien de eeuwen samen, en hij doet dat met het gemak van de grote musicus die hij is. In Wesepe speelt hij samen met Tuur Florizoone (accordeon) en Jorg Brinkmann (cello) Entree: € 20,– inclusief consumptie.

Voor meer informatie klik hier

Jim van de Zanden, bestuurslid van De Nicolaasconcerten, bezocht de voorstelling in Breda op 12 sptember. Zijn recensie:

Met het project ‘Olivers Cinema’ (wat een anagram is van zijn eigen naam) heeft de trompettist Eric Vloeimans inderdaad zichzelf weer eens opnieuw uitgevonden. De naam suggereert dat het hier om filmmuziek gaat. Inderdaad zou Nina Rota, die onsterfelijk mooie muziek voor onder andere films van Fellini heeft geschreven, zich niet hoeven schamen als hij zelf deze composities gemaakt had. Het is een bijzondere blend van klassiek, jazz, volksmuziek, fanfare en wereldmuziek. De harmonieën zijn verrassend en breed, de ritmes afwisselend vrolijk, klagend, kolderiek of swingend, de melodieën melancholiek, clownesk, pakkend en steeds verrassend. De terugkerende thema’s houden het geheel bij elkaar. Het is muziek waarbij je de ogen wilt sluiten om je met een glimlach in een onbekende wereld te laten meevoeren. Maar dan mis je het communicatieve spektakel van deze drie muzikanten, hoe ze met elkaar op het podium via hun instrumenten samen praten, fluisteren, schreeuwen, dan weer neuriën of huilen. Jörg Brinkmann zit als een anker in het midden en tovert daarbij uit zijn cello soms ook  bijna altviool, contrabas of gitaar. Tuur Florizoone staat fier rechtop, danst bijna tango met zijn accordeon. Eric Vloeimans luistert, met de ogen dicht, en rijgt dan voorzichtig en trefzeker met een gouden draad de melodieën aan elkaar. De  nieuwe stukken, die ze alledrie ingebracht hebben, staan wederom stevig als een huis, maar worden hier wel weer ter plekke onderzocht, beproefd, en opnieuw uitgevonden. Je kunt wel of niet houden van dit soort muziek, maar het is bijna onmogelijk niet te gaan houden van deze drie muzikanten en deze uitbarsting van muzikaliteit en levenslust. Een belevenis!

Biografie van de drie musici.

Eric Vloeimans is een improviserend trompettist en componist die de term ‘jazz’ voor zijn muziek te beperkend vindt. Een kleine selectie van de prijzen die Eric voor zijn werk heeft mogen ontvangen: vijf Edisons, de Boy Edgar Prijs, de Bird Award, de Elly Ameling Prijs, de Gouden Notenkraker. Hij heeft gespeeld voor de opening van het Rijksmuseum, alsmede op het Koningsconcert, en over de gehele wereld met zowel pop, jazz en wereldmuziek , kamermuziek ensembles, big bands en klassieke orkesten.

Jörg Brinkmann is een Duitse cellist die actief is in diverse muzikale genres en bekend om zijn vrije manier om de cello te bespelen. Hij studeerde in Arnhem onder Michael Gustroff, werkte als muziekpedagoog en speelde concerten met onder andere Herb Robertson, Frank Gratkowski en Michael Vatcher. Ook werkte hij samen met Michiel Braam aan zijn jazz-opera met jazzstrijkkwartet Zapp.

Tuur Florizoone is een veelzijdige Belgische accordeonist bekend zijn invloeden uit de Braziliaanse-, circus-, dans-, film-, theater-, pop-, en wereldmuziek. Bijzondere vermelding verdient de soundtrack die hij maakte voor een van de meest succesvolle Vlaamse films van de laatste jaren Aanrijding In Moskou. De Soundtrack werd genomineerd voor de Prijs van Beste Muziek bij de Europese filmprijzen hij won de publieksprijs op de World Soundtrack Awards.

Het trio staat voor muziek waarin de achtergrond van de drie uitvoerders, jazz en klassiek, uniek samenvloeien. Een overweldigende belevenis. 

Tip: geef ‘n Nicolaasje cadeau

de_nicolaas-concerten_kleinZoekt u een origineel cadeau? Geef een kaartje voor één van de mooie Nicolaasconcerten cadeau. Een Nicolaasje kost € 15,-. Vraag ernaar bij de DNC bestuursleden of stuur een email aan info@denicolaasconcerten.nl