11 januari 2015 Ensemble Rood Hout

Written by Gosse Jongstra on . Posted in vorig seizoen

Linde Schinkel – sopraan Nienke van der Meulen – barokhobo Arend Grosfeld – klavecimbel

Wanneer: 11 januari 2015
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: € 12,50.  Kinderen t/m 12 jaar gratis.
http://www.roodhout.nl

Programma:

Door de eeuwen heen hebben componisten en tekstschrijvers geschreven over vrouwen dievrouwen, of een verloren liefde bezingen. Ensemble Rood Hout stelde een programma samen met de mooiste composities over dit onderwerp.

* Verleih, dass ich aus Herzensgrund uit bwv 177- J.S Bach (1685-1750) Passacaglia – J.C. Kerll (1627- 1693)

* La Lucrezia – G.F. Händel (1685- 1759)

PAUZE

* The plaint, from The fairy queen – H. Purcell (1659-1695)

* Sonate voor hobo en klacembel  – J.Kirnberger  (1721-1783) Adagio – Allegro – Tempo di Minuetta

* Lamento di Olimpia – C. Monteverdi (1567- 1643)

* Venus & Adonis – G.F. Händel (1685- 1759)

Meer informatie, zoals geluidsvoorbeelden en biografie, vindt u op http://www.roodhout.nl/geluid.html

ROOD HOUT – BIOGRAFIE

 

Arend Grosfeld      –     Klavecimbel

De klavecinist Arend Grosfeld heeft gestudeerd en gewerkt met barok specialisten Sigiswald Kuijken, Peter Kooij en Philip Pickett. Hij volgde masterclasses bij Skip Sempe, Pierre Hantai (Accademia di Montisi) en Gustav Leonhardt (Early music summer school Amsterdam). Arend heeft aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Schola Cantorum Basiliensis gestudeerd. In Basel heeft hij zich in Basso Continuo gespecialiseerd bij Jörg-Andreas Bötticher, Andrea Marcon en Jesper Boye Christensen. Arend Grosfeld treedt op als solist en ensemblespeler. Hij speelt zowel oude als nieuwe muziek. Samen met de sopraan Linde Schinkel vormt Arend het duo ‘Udite!’ dat zich toelegt op oude en nieuwe muziek in theatrale context. In 2010 heeft hij gespeeld in de ‘Utrecht Oude Muziek Fringe series’. Arend is te horen geweest in vele oratoria en opera’s zoals de ‘Johannes Passion’ van Bach, Purcell’s ‘Dido and Aneas’ en het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi. Naast barokmuziek heeft Arend ook veel ervaring met het uitvoeren van moderne muziek, zo heeft hij met het ensemble ‘FC Jongbloed’ onder leiding van Arnold Marinissen opgetreden en heeft hij met zijn duo ‘Udite’ een speciaal programma gewijd aan hedendaagse composities. In september 2011 speelde hij op het internationale festival Ambronay. Hier voerde hij de ‘Hohe Messe’ van Bach uit, onder leiding van Sigiswald Kuijken. Zij hebben onder meer concerten in Frankrijk, Italië, België en Portugal gegeven. Onlangs speelde Arend op ‘Over ‘t IJ festival’ en het ‘Grachtenfestival’ met een voorstelling rondom de koffie cantate van Bach. Als klavecinist is hij dit seizoen verbonden aan het ensemble ‘NeoBarock’, en geeft met dit ensemble concerten in Nederland, Duitsland, België en Italië.

Linde Schinkel – sopraan

Linde Schinkel zingt solo in vele oratoria (o.a. Weihnachtsoratorium, de Messiah, Mozarts Requiem, Hör mein Bitten van Mendelssohn). De sopraansolo’s van de Matthaüs Passion zong ze o.a. in Wenen, Praag en Brno. Linde is treedt veel op met twee oude muziek ensembles; ‘Udite!’ en ‘Rood Hout’. Februari 2013 verscheen de eerste cd van Rood Hout.

Naast haar werkzaamheden als oratoriumsolist maakt Linde eigentijdse programma’s onder de naam VOX Muziektheater. Hiermee weet ze een jong en nieuw publiek met klassieke muziek te raken. Haar programma Vers Hartzeer won de publieksprijs van het Ostadetheater Amsterdam. Deze zomer was ze met VOX op het Grachtenfestival te horen in een geënsceneerde versie van Bachs Koffie Cantate. Ook is ze verbonden als zanger en maker aan het Kameroperahuis Zwolle, waarmee ze o.a. te horen was in de voorstelling Leonore’s Fidelio op de Rotterdamse Operadagen.

Linde wordt momenteel gecoacht door Jon Torsteinsson. Eerder behaalde ze haar masterdiploma aan het Fontys Conservatorium als student van Xenia Meijer. Aan het Rotterdams Conservatorium rondde ze haar bacheloropleiding af. Ze volgde vele masterclasses (o.a. Nelly Miricioiu, Margreet Honig, Johannette Zomer) en interpretatielessen (Richard Egarr, Fabio Bonizzoni, Fred Jacobs).

Nienke van der Meulen –  Barokhobo

Nienke van der Meulen is een Nederlandse barokhoboiste met een grote passie voor dit prachtige instrument. Momenteel studeert ze barokhobo bij Antoine Torunczyk in Parijs. Daarnaast studeerde ze muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, om ook de theoretische kant van de muziek te onderzoeken en studeerde ze blokfluit in Utrecht en Berlijn. Enkele wapenfeiten? Ze speelde met Amsterdam Baroque Orchestra, Ad Mosam, Consortium Musica Sacra Koln, Concerto Barocco en the Bach Orchestra of the Netherlands o.a. in het concertgebouw. In 2012 kreeg ze een orkeststage bij Le Concerts Spirituel. In datzelfde jaar werd ze geselecteerd door de Ambronay Baroque Academy voor een Europese tour waarbij de opera La gambiale di Matrimonio van Rossini werd uitgevoerd.  Nienke maakt deel uit van barokensemble Rood Hout samen met Gerben Budding (clavecimbel) en Linde Schinkel (sopraan). Ze was met dit ensemble te horen in het radioprogramma ‘opium’ en in februari 2013 kwam de eerste cd van ensemble Rood Hout uit en speelde ze regelmatig in de Fringe serie van het Festival Oude Muziek te Utrecht. Daarnaast was ze te horen in een heel bijzonder project ‘The coffeeshop cantate’ door VOX muziektheater. Deze cantate werd meerdere malen uitgevoerd op het festival Over ‘t IJ en het Grachtenfestival in Amsterdam. En de toekomst? In het seizoen 2013-2014 speelt Nienke regelmatig met het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman, wil ze zich verder verdiepen in kamermuziek en hoopt ze de eerste fase van haar studie in Parijs af te ronden.

 

Tip: geef ‘n Nicolaasje cadeau

de_nicolaas-concerten_kleinZoekt u een origineel cadeau? Geef een kaartje voor één van de mooie Nicolaasconcerten cadeau. Een Nicolaasje kost € 15,-. Vraag ernaar bij de DNC bestuursleden of stuur een email aan info@denicolaasconcerten.nl