12 januari 2014 – Bassano Quartet

Written by DNC-admin on . Posted in vorig seizoen

Bassano Quartet
Blokfluit-kwartet (Adriana Breukink, Ronald
Moelker, Saskia Teunisse, Wolf Meyer) met renaissance-
muziek en nieuwere muziek.

Wanneer: 12 januari 2014
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: €12,50

Het Bassano Quartet speelt op historisch gebouwde blokfluiten met een lengte tot bijna 3 meter

(‘s werelds grootste blokfluit). Deze met de hand gebouwde instrumenten komen uit het atelier van Adriana Breukink. Haar instrumenten worden bespeeld door bekende spelers en ensembles over de hele wereld. Het Bassano Quartet is een internationaal ensemble dat op podia en tijdens festivals over de hele wereld speelt. Tijdens de laatste tournee naar St. Petersburg (Rusland) werd hun debuut Cd Torres del Alma werd gepresenteerd. ‘Torres del Alma – Torens van de Ziel‘ bevat hoogtepunten van de Spaanse muziek uit de 15de t/m de 17de eeuw. In het toonaangevende vakblad Gramophone schreef men lovend over deze Cd, uitgebracht op het label Aluid Records. Op dit moment wordt er gewerkt aan composities waarbij het kwartet de nieuw ontworpen en grensverleggende Eagle blokfluit een prominente rol zal geven.

De blokfluitist Ronald Moelker maakte vele concertreizen, radio en cd opnames als solist, met Ensemble Super Librum, het Lacrimae Ensemble en het Bassano Quartet. Naast zijn werkzaamheden op het gebied van Oude Muziek voert hij hedendaagse composities uit voor blokfluit, klankschalen en elektronica. Ronald Moelker speelde op de grote Europese muziek festivals waaronder die voor Oude Muziek in Utrecht en Brugge. In 1986 won hij de eerste prijs op het Van Wassenaer Concours (NL) met Ensemble Super Librum. In 1987 ontving hij de KRO radio prijs en een onderscheiding op het Musica Antiqua Concours te Brugge. Concertreizen  in Europa, Rusland, en Brazilië staan op het programma voor 2012 en 2013. Ronald Moelker studeerde blokfluit aan het Conservatorium te Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium

Saskia Teunisse studeerde blokfluit aan de conservatoria van Den  Haag en Utrecht, bij achtereenvolgens Michael Barker, Ricardo Kanji en Reine-Marie Verhagen. Sinds haar afstuderen in 1995 heeft zij veelvuldig opgetreden met soloprogramma’s en als gastspeler bij diverse ensembles. Haar interesse gaat uit naar zowel oude muziek als avant-garde composities, wereldmuziek en jazz. Saskia is vaste solist bij projectkoor en -orkest ‘Qui Vive’ uit Delft en maakt deel uit van een 12-koppige jazzformatie onder leiding van Eef van Breen.

Adriana Breukink is wereldwijd bekend als bouwer van prachtige renaissance blokfluiten. Ze heeft ook een aantal zeer speciale instrumenten, zoals de ‘Droom Blokfluiten’ en een moderne concertblokfluit de ‘Eagle’ ontworpen.  Adriana studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag bij Ricardo Kanji en Frans Brüggen. In blokfluitbouw werd zij opgeleid door Fred Morgan.

Wolf Meyer begon zijn muzikale carrière aan de Musikhochschule van Dortmund met het spelen van blokfluit, cello en zang. Daarna studeerde hij blokfluit bij Han Tol op de ‘Akademie für Alte Musik’. Sindsdien besteedt hij bijzondere aandacht aan de combinatie van theater en muziek als circusdirecteur in het Allegretto-Production voor kinderen en als een 17e-eeuwse soldaat in de muziek-theater productie ‘Liebe, Tod und Teufel’. Daarnaast is hij een bevlogen fluitist in zijn Ierse Folk-band ‘Velvet’. Wolf Meyer is lid van het ‘Baltasar-Neumann ensemble’ onder leiding van Thomas Hengelbrock met wie hij over de hele wereld nieuw ontdekte opera’s uitvoert uit de 17e eeuw.

Het programma op 12 januari:

Voor de pauze bent u getuige van de unieke samenklank van Renaissance consortblokfluiten. Na de pauze presenteert het Bassano Quartet de hedendaagse blokfluit in een gevarieerd programma met werken uit de middeleeuwen tot aan de 20ste eeuw.

Riu, riu, chiu                                                   Mateo Flecha                          1481 – 1553

Amor con Fortuna                                         Juan del Encina                     1468 – 1529

Con Amores, la mi Madre                            Juan de Anchieta                   1450 – 1523

Pase el agua, ma Julieta                               Anonymous                             15e eeuw

Oy comamos y bebamos                               Juan del Encina

Pase el agua, ma Julieta                               Anonymous                             15e eeuw

Danza Alta                                                      Francisco de la Torre             1483 – 1504

Ay triste que vengo                                       Juan del Encina

Triste Espagna                                               Juan del Encina

Ay linda Amiga!                                             Anonymous                             16e eeuw

Diferentias sobre la Pavana Italiana         Antonio de Cabezón               1510 – 1566

Una Canzon Francese doulce Memoire     Pierre Sandrin                        1490 – 1561

Doulce memoires (glossado a quatro)       Antonio de Cabezón

 Pauze

Aquilla Altera                                                 Jacopo da Bologna               1340 – 1386

Da pacem Domine                                        Arvo Pärt                                1935

Fantasia 11                                                     Henry Purcell                         1659 – 1695

Slowly uit Quartet 1                                     Bob Mintzer                           1953

Adagio en Presto uit Quartet I                   Franz Joseph Haydn            1732 – 1809

 

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Tip: geef ‘n Nicolaasje cadeau

de_nicolaas-concerten_kleinZoekt u een origineel cadeau? Geef een kaartje voor één van de mooie Nicolaasconcerten cadeau. Een Nicolaasje kost € 15,-. Vraag ernaar bij de DNC bestuursleden of stuur een email aan info@denicolaasconcerten.nl