22 november 2015 Duo Moelker – Bijl

Written by Gosse Jongstra on . Posted in vorig seizoen

Ronald Moelker (blokfluit) en Niels Bijl (saxofoon) spelen De Ontmoeting

Wanneer: 22 november 2015
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: € 12,50. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

nielsbijl.nl
www.ronaldmoelker.nl

 

Door de Eagle blokfluit te kiezen als instrument gaat Ronald Moelker voor een krachtig en hedendaags geluid. Niels Bijl ziet hierin een uitgangspunt om een ontmoeting te creëren met zijn saxofoonklanken; zoals een instrumentale dans uit het 14e eeuwse Engeland op sopraansax en een fuga uit Die Kunst der Fuge op baritonsax.

De carrière van Niels Bijl staat volledig in het teken van de veelzijdigheid van de saxofoon. Twee CDs met repertoire voor de tenorsaxofoon, sinds 2000 altsaxofonist bij het Aurelia Saxofoon Kwartet, oprichter van baritonsaxofoonkwartet The Four Baritones en Het Bariton Instituut (samen met Jan Menu). Hij werkt regelmatig samen met het Nederlands Symfonie Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Daarnaast verzorgt hij concerten en masterclasses in Europa, Japan, Nieuw Zeeland, Australië, Brazilië, Canada en Amerika.

Ronald Moelker maakte concertreizen, radio en cd opnames als solist, met Super Librum, het Lacrimae Ensemble en het Bassano Quartet. Er zijn inmiddels 11 cd’s van hem verschenen. Naast muziek uit de Renaissance en Barok speelt hij moderne composities en improvisaties, waaronder zijn eigen werk. Hij speelde op de grote Europese muziek festivals waaronder het ECM Festival te Heraklion en de Festivals voor Oude Muziek in Utrecht, Brugge, Skara en St. Petersburg. Hij werd onderscheiden op het Musica Antiqua Concours te Brugge en won de eerste prijs op het Van Wassenaer Concours (NL) met Super Librum.

Programma

– Estampie Petrone  Engeland midden 14e eeuw
uit de Robertsbridge Codex

– Andante sostenuto  Charles Koechlin, Parijs 1942
uit 24 duo’s opus 186

– A Duo John Baldwine,  Londen rond 1600
uit het Baldwine Manuscript

-Canon BWV 1080.14  Johann Sebastian Bach, Leipzig 1742/1750
uit Die Kunst der Fuge

– Ithaca  Ronald Moelker, Boekelo 2013
naar het gelijknamige gedicht van Konstantinos Kavafis

-Tandernaken  naar Erasmus Lapicida, Venetië 1504

-Sonata BWV 1035  Johann Sebastian Bach, Leipzig 1741
Adagio ma non tanto
Allegro
Siciliano
Allegro assai

– Le Tic-Toc-Choc, ou Les Maillotins  François Couperin, Parijs 1722

Tip: geef ‘n Nicolaasje cadeau

de_nicolaas-concerten_kleinZoekt u een origineel cadeau? Geef een kaartje voor één van de mooie Nicolaasconcerten cadeau. Een Nicolaasje kost € 15,-. Vraag ernaar bij de DNC bestuursleden of stuur een email aan info@denicolaasconcerten.nl