de_nicolaas_concerten_kerk__elleniah

23 februari 2014 – Trio Elleniah

Written by DNC-admin on . Posted in vorig seizoen

Trio Elleniah
Martine Bauhuis (fluit), Marijke Toenink (cello), Liga Vilmane (klavecimbel). Puur, krachtig, vrouwelijk. Welkom in de wondere wereld van Elleniah. Een plek waar klankwerelden,

energie en vriendschap samenkomen. Waar levenswegen elkaar kruisen, ontmoet zich muziek.

Wanneer: 23 februari 2014
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: €12,50

Het was genieten deze zondag in het kerkje van Wesepe. Prachtige muziek uit de barok en moderne stukken van Letse componisten. Zelfs bezoekers, die zeiden niet van moderne muziek te houden, zaten ademloos te luisteren.

Trio Elleniah2 (1)

Programma

Barok uit de Lage Landen ontmoet Letse moderne muziek.

Jean Baptiste Loeillet de Gant (1688‐1720)

Sonata III in F groot voor fluit, cello, virginaal

*Largo

* Allegro

* Adagio

* Allegro

* Largo

* Giga Allegro

Phillipus Hacquart (1645‐1691)

Allemande en Gigue uit suite in d klein voor cello solo

Jan Pieterzsoon Sweelinck (1562‐1621)

Ballo del granduca (fluit, cello, virginaal)

Unico Wilhelm van Wassenaer (1692‐1766)

Sonata II in g klein voor fluit, cello, virginaal

*Grave

*Allegro

*Adagio

*Giga presto

PAUZE

Juris Karlsons (1948)

“Uvertoire” voor fluit, cello en klavecimbel

Dace Aperāne (1953)

“Sarabande” voor klavecimbel solo

Pēteris Plakidis (1947)

“Dedication to Haydn” voor fluit, cello en klavecimbel

Maija Einfelde (1939)

“Scherzo” voor cello solo

Rihards Dubra (1964)

“Divertisment” voor fluit, cello en klavecimbel

Het ensemble Elleniah is voortgekomen uit een hechte vriendschap tussen de drie musici en een gedeelde passie voor het musiceren.

Het woord Elleniah heeft geen directe betekenis, het is in geen enkele taal te vinden. Het ensemble vond de ronde klank van het woord Elleniah mooi. Het staat symbool voor de verschillende klankwerelden die het ensemble wil ontdekken in de muziek die het uitvoert. Composities uit het Hedendaagse repertoire bieden hier vele mogelijkheden toe. Elleniah richt zich hier dan ook op.

Omdat deze combinatie van instrumenten zijn basis kent in de Barok, kan Elleniah niet anders, dan ook aan dit tijdperk aandacht besteden. Elleniah probeert in haar concerten deze twee tijdperken te combineren door parallellen te zoeken tussen de composities.

Tijdens het UIT-festival op 15 september op de Haere gaf het Trio Elleniah een voorproefje. Zie http://www.youtube.com/watch?v=vxTuh4MQbfQ&feature=c4-overview&list=UUViP9ELgWEOv5_EDpNa7Dxw

 

Marije Toenink (1982) begon haar studie aan het Artez Conservatorium Enschede bij Paul Uyterlinde in 2000. Tijdens deze studie studeerde zij in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma in Lodz, Polen bij Stanislav Firlej en aan het Mozarteum in Salzburg bij Prof. Dankwart Gahl.

In de periode 2005-2009 vervolgde zij haar studie aan de Folkwang Hochschule in Essen bij Alexander Hülshoff. Als bijvak studeerde Marije barokcello bij Markus Möllenbeck. Voor deze studie werd haar een Cultuurbeurs toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Marije volgde diverse masterclasses bij o.a. Colin Carr, Pascal Devoyon, Midori, Radu Aldulescu, Pablo de Naveran, Marcio Carneiro,  Jaap van Zweden en Reinhard Goebel.

Als lid van het ensemble Il Canto di Rame ( sopraan, trompet, cello en orgel ), ensemble Elleniah         ( fluit, orgel/clavecimbel en cello ) en Duo Bassa ( cello-contrabas ) is Marije als kamermusicus zeer actief.
Al vroeg speelde Marije bij het Jeugd Orkest Nederland en later bij het Nationaal Jeugd Orkest, waar zij in 2004 plaatsvervangend aanvoerder was. Als remplacent was zij te gast bij orkesten als Nederlands Philharmonisch Orkest, Orkest van het Oosten, Noord Nederlands Orkest, Badische Staatskapelle Karlsruhe, Pforzheimer Kammerorchester, Sinfonietta Aurora en Deutsch-Niederlaendische Kammerphilharmonie. In het seizoen 2007/08 was zij stagaire bij de Stuttgarter Philharmoniker.

Marije speelt op een cello uit ca. 1840 zonder etiket. De aankoop van deze cello is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

www.marijetoenink.nl

Līga Vilmane (1983)– orgel (Letland) studeerde piano in Jelgava. In 2002 schreef ze zich in voor de orgelklas van het  Jāzeps Vītols Muziek Academie in Rīga, waar ze in 2006 ze haar bachelor’s haalde bij Tālivaldis Deksnis.

Ze studeerde voor haar master-diploma in Nederland, in ArtEZ, Messiaen Academy, bij Gijs van Schoonhoven en Theo Jellema. En behaalde dit diploma in juni 2009. Naast orgel studeerde ze ook klavecimbel aan het conservatorium van Artez Zwolle bij Tineke Steenbrink. Zij behaalde hiervoor haar bachelordiploma in juni 2011. Zij zal haar studie voortzetten bij Tineke Steenbrink in de masteropleiding van Artez en zal daarnaast lessen volgen bij Ton Koopman en Ketil Haugsund.

Liga Vilmane doet regelmatig mee aan concoursen, zoals het Petr Eben-concours in Tsjechie en het Mikael Tariverdiev-concours in Kaliningrad (Rusland) en M.K. Chiurlionis Piano en Orgel concour in Vilnius (Litouwen).

In het kader van het Erasmus-programma van de Europese Unie studeerde ze drie maanden aan het Enschedese Conservatorium.

Ook volgde ze lessen in Zweden, bij Hans-Ola Ericsson en Hans Fagius, en in Frankrijk, bij Michel Bouvard en Wolfgang Zerer.

Inmiddels heeft ze een ruime concertpraktijk opgebouwd: ze treedt regelmatig op in de Baltische staten, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Finland en Nederland.

Liga is sinds 2008 verbonden als de cantrix/organiste aan de Hervormde gemeente Haaksbergen/Buurse.

In 2010 volgt ze masterclasses bij Holland Baroque Society en Aurelia Saxofoon Kwartet.

Met fluitiste Martine Bauhuis en celliste Marije Toenink vormt ze het trio “Elleniah” (fluit, cello en clavecimbel/orgel). Als organiste maakt ze deel uit van ensemble “Il canto di Rame”, als organiste/klaveciniste speelt ze in het “Van Wassenaer Consort” en zingt sopraan in vocaal ensemble “Exicon”.

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Tip: geef ‘n Nicolaasje cadeau

de_nicolaas-concerten_kleinZoekt u een origineel cadeau? Geef een kaartje voor één van de mooie Nicolaasconcerten cadeau. Een Nicolaasje kost € 15,-. Vraag ernaar bij de DNC bestuursleden of stuur een email aan info@denicolaasconcerten.nl