17 februari: Brackman Trio plus zangeres en met gewijzigd programma

Written by Gosse Jongstra on . Posted in vorig seizoen

Het Brackman Trio heeft een nieuwe pianist: Sean Morgan-Rooney. Een jonge Iers pianist, die al grote successen boekte. Zie zijn cv hieronder. Het trio krijgt voor dit concert versterking van een sopraan. De Noors-Russische Elizaveta Agrafenina. Het programma is daarom anders dan eerder aangekondigd. U kunt 17 februari luisteren naar

Dimitri Shostakovich (1906 – 1975): Zeven Romances op gedichten van Alexander Blok (opus 127)

en

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Piano trio in a mineur (opus 50). ‘In gedachtenis van een groot artiest’.

 

Een bijzonder interessante toelichting op het programma leest u hieronder.

In dit concert wordt u mee op reis genomen door de grootsheid van de Russische muziek. Tragisch en verdrietig en ook betoverend mooi en vooral heel erg emotioneel. Dmitri Shostakovich staat bekend om zijn duistere en opzwepende muziek, maar laat zich in deze liederencyclus van een zeer poëtische kant zien.

Begin 1967 werd Shostakovich door de grote cellist Mstislav Rostropovich en zijn vrouw, de sopraan Galina Vishnevskaya gevraagd om een ‘vocalise’ te schrijven die ze samen zouden kunnen uitvoeren. Hierop schreef Shostakovich een lied op Alexander Bloks prachtige liefdesgedicht ‘Ophelia’s Lied’. In een plotselinge stroom van inspiratie zette hij de drie dagen daarna een ander gedicht van Blok op muziek voor stem en piano. Dan componeert hij een lied voor viool en stem. In het vierde lied combineerde hij cello en piano. Vervolgens viool en piano, in het zesde de viool en cello samen en pas in het laatste zevende lied, een hymne op muziek, wordt de sopraan eindelijk vergezeld door het complete pianotrio.
Het resultaat is een buitengewoon intense cyclus, die een bijzondere eenheid heeft: zoete en diep persoonlijke meditaties over liefde, intimiteit, vriendschap en de kracht van kunst. Allemaal omringd en bedreigd door profetische aanduidingen van rampspoed en de duisternis van de nacht.
Sopraan Elizaveta heeft zelf een vertaling gemaakt van de liedercyclus en geeft graag een toelichting.

Tchaikovsky wijdde zijn enige pianotrio aan de pianist, componist en beroemde leraar Nikolai Rubinstein. Het werk ontstond tussen 14 december 1881 en 28 januari 1882 in Rome en werd 11 maart 1882 voor het eerst uitgevoerd bij de herdenking van Rubinsteins sterfdag. Deze dramatische aanleiding vertaalt zich in één van de meest emotionele en tragische kamermuziekwerken ooit geschreven. Het grootse en eerste deel stort een enorme veelzijdigheid aan emoties over de luisteraar heen met vier thema’s die respectievelijk een lyrisch-weemoedig, krachtig stralend, zangerig en dwepend karakter zijn. Het tweede deel bestaat uit een thema, ontleend aan de Russische volksmuziek, met 11 karakteristieke variaties (scherzo, chanson triste, speelklokmuziek, wals, fuga, mazurka enzovoorts) afgerond door een twaalfde slotvariatie, een haast symfonisch treurmars als coda.

 

Tip: geef ‘n Nicolaasje cadeau

de_nicolaas-concerten_kleinZoekt u een origineel cadeau? Geef een kaartje voor één van de mooie Nicolaasconcerten cadeau. Een Nicolaasje kost € 15,-. Vraag ernaar bij de DNC bestuursleden of stuur een email aan info@denicolaasconcerten.nl