Dudok kwartet 21 oktober 2018 15.00 uur.

Written by Gosse Jongstra on . Posted in vorig seizoen

foto: Marco Borggreve.

Het Dudok Kwartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Het kwartet bestaat uit Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise (altviool), David Faber (cello). Met openhartig en bezield spel delen ze de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld.  In Wesepe spelen ze een strijkkwarten van Janácek, bewerkingen van vocale muziek uit 14een 15e eeuw, en het strijkkwartet Beethoven opus 130 .

Dudok kwartet is de winnaar van Borletti-Buitoni Trust Award 2018. Het is de eerste keer dat een Nederlands strijkkwartet deze prijs wint. Een topper dus! Zie verder meer informatie over deze prijs.

Het programma:

Janácek – Strijkkwartet no. 1 Kreutzer-sonate

Bewerkingen van vocale muziek van Gesualdo, Machaut en Ockenghem
Beethoven – Strijkkwartet opus 130

De twee hoofd-werken, van Janacek en Beethoven, worden ieder voorafgegaan en uitgeleid door korte vocale werken uit de renaissance, die de sfeer en grotere idee achter het stuk weerspiegelen. De reine tonaliteit van deze stukken (in een eigen bewerking voor strijkkwartet) brengt de luisteraar in een ontvankelijke staat voor wat er komen gaat, en prikkelt de luisteraars om de hoofdgerechten in een bepaalde context te horen. Bij Janacek klinkt Moro Lasso van Carlo Gesualdo, wiens levensverhaal sterke gelijkenis vertoont met dat van de verteller in het verhaal van Tolstoj dat Janacek inspireerde voor zijn eerste kwartet. De snijdende harmonieën van Gesualdo zouden zo uit Janaceks eigen werk afkomstig kunnen zijn! Bij Beethoven klinkt muziek van Machaut en Ockenghem. Deze twee laten horen dat meerstemmigheid, een van de hoofdpunten in Beethovens Grosse Fuge, in plaats van een ambachtelijke exercitie juist een algemeen, humanistisch ideaal kan vormen. Een uitgesproken idealistisch Europees cultuurgoed: door kaders te scheppen met compositorische technieken stellen deze drie componisten hun publiek in staat om een emotionele achtbaan te beleven, als een reis door een afwisselend landschap of een veelbewogen leven, vanuit de intieme setting van de concertzaal.

Biografie
Het Dudok Quartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Met openhartig en bezield spel delen we de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld. We laten zien én horen dat de muziek die wij spelen niet oud of nieuw is, maar altijd weer muziek van nu. Muziek die gehoord moet worden. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Met onze muziek gaan we in dialoog met het publiek, in concertzalen, op scholen, op festivals, en ook online.

We durven ons kwetsbaar op te stellen. Daarin ligt onze kracht. We laten ons eigen hart spreken en zo dringen we door tot de essentie van de muziek.

In mei 2013 was het Dudok Quartet Amsterdam laureaat en prijswinnaar van twee speciale prijzen op het 7e Internationaal Concours voor strijkkwartetten Quatuors à Bordeaux. Het Dudok Quartet Amsterdam won daarnaast eerste prijzen op het 1e Internationaal Strijkkwartet Concours in Radom in 2011 en op het 27e Charles Hennen Internationaal Kamermuziek Concours in 2012. In november 2012 wonnen zij de 2e prijs op het 6e Internationaal Kamermuziek Concours Joseph Joachim in Weimar.

De leden van het Dudok Quartet Amsterdam leerden elkaar kennen bij het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een twee-jarige post-graduate opleiding bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hierna studeerden zij twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel. Andere belangrijke mentoren waren Eberhard Feltz, Peter Cropper en Stefan Metz. Op het gebied van hedendaagse muziek werkte het Dudok Quartet Amsterdam samen met Mark-Anthony Turnage, Kaaija Saariaho, Calliope Tsoupaki, Max Knigge, Jesse Passenier aan de uitvoering van hun composities. Daarnaast werkte het kwartet samen met prominente gast-musici, zoals Hannes Minnaar, Ralph van Raat, Alexei Lubimov, Pieter Wispelwey, Dmitri Ferschtman, Quirine Viersen, Erik Bosgraaf en Marc Danel.

Het kwartet gaf concerten op vele prestigieuze festivals, zoals het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, het Grachten Festival, het Orlando Festival, Festival Carinthischer Sommer in Oostenrijk, Davos Festival in Zwitserland, Linari Classic Festival in Italië, de festivals Música da Cámara en Música en Segura in Spanje en Festival Quatuors à Bordeaux in Frankrijk. Daarnaast traden zij op in alle toonaangevende zalen van Nederland en in zalen in Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Spanje, Italië, Cyprus en Tsjechië.

Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen waren onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen en de première van een nieuwe opera van Kaaija Saariaho in samenwerking met De Nationale Opera, met Philippe Jaroussky in een van de hoofdrollen. De eerste cd van het kwartet voor het Britse label Resonus werd overladen met internationale lovende recensies, waaronder een ‘Editor’s Choice’ in het toonaangevende blad Gramophone. De tweede cd werd eveneens bekroond met vijf sterren in het BBC Music Magazine. Het Dudok Quartet Amsterdam treedt jaarlijks op in vooraanstaande Nederlandse zalen, waaronder het Concertgebouw, het Muziekgebouw a/h IJ en TivoliVredenburg in Utrecht.

Willem Marinus Dudok was een bekende Nederlandse architect. Ook was hij een groot muziekliefhebber: hij kwam uit een muzikale familie en componeerde in zijn vrije tijd. ‘Meer dan aan alle bouwkunstenaars heb ik aan de componisten te danken’, schreef hij. ‘Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.’

Winnaar van Borletti-Buitoni Trust Award 2018

Met grote trots mogen wij melden dat het Dudok Quartet Amsterdam winnaar is van de Borletti-Buitoni Trust Award 2018. We zijn het eerste Nederlandse strijkkwartet dat deze internationale prijs wint.
 De award omvat een bedrag van £30.000. Daarnaast ondersteunt het  Borletti-Buitoni Trust ons bij de verdere ontwikkeling van onze internationale carrière. Een citaat uit het juryrapport:
“The decision by the Borletti-Buitoni Trust’s Artistic Committee to give an award to the Dudok Quartet Amsterdam was unanimous. Everybody was impressed not only by their talent and virtuosity, but also their creativity and imaginative approach to music-making.”
 Het winnen van deze prijs is voor ons een enorme eer: onder ensembles die het fonds eerder ondersteunde bevinden zich namen als het Jerusalem Quartet, Cuarteto Casals, Quatuor Ebène en het Danish Quartet.
 De andere winnaar van de BBT Award 2018 is klarinettiste Annelien van Wauwe. Fellowships gingen naar violiste Tessa Lark, altviolist Diyang Mei, cellist Alassio Pianelli, Trio Isimsiz en het Castalian String Quartet.

 Nederlandse musici die eerder door de Borletti Buitoni Trust werden ondersteund zijn onder anderen Erik Bosgraaf, Bram van Sambeek, Ralph van Raat, Maria Milstein en Hannes Minnaar.

Tip: geef ‘n Nicolaasje cadeau

de_nicolaas-concerten_kleinZoekt u een origineel cadeau? Geef een kaartje voor één van de mooie Nicolaasconcerten cadeau. Een Nicolaasje kost € 15,-. Vraag ernaar bij de DNC bestuursleden of stuur een email aan info@denicolaasconcerten.nl